Wat is artistiek zwemmen?

Artistiek zwemmen wordt ook wel synchroonzwemmen of waterballet genoemd. Het wordt vooral beschreven als dansen in het water. Net zoals bij dansen gebeurt dit op muziek en op tellen. De routine bestaat uit een combinatie van eenvoudige en complexe bewegingen die iedereen op hetzelfde moment uitvoert op de muziek. Een deel wordt onder water uitgevoerd en het andere deel boven water. Sinds 1984 is het ook erkend als een olympische sport. 

Dansen, turnen en zwemmen zijn de sporten die belangrijk zijn als basis voor artistiek zwemmen. Artistiek zwemmen is een zwemsport maar ook een vorm van dansen. Je voert bewegingen uit op de maat van de muziek en bent sierlijk en lenig. Er zijn natuurlijke ook andere kwaliteiten die je een voorsprong kunnen geven als je start met deze sport maar deze kan je nog leren. Om te starten met onze sport moet je wel al kunnen zwemmen (ongeveer 50 à 100 m). En je mag vooral geen schrik hebben om kopje onder te gaan. Al de rest kan je bij ons leren en inoefenen op de verschillende soorten training.

Wat doet de afdeling  artistiek zwemmen?

Jaarlijks nemen we deel met onze competitie- en recrea-groepen aan wedstrijden. We gaan ook op stage om de groepssfeer te bevorderen en iedereen een duwtje in de rug te geven. De stage (in de herfstavakantie) is zeer leerrijk en een leuke ervaring. En elk jaar organiseren we een show waaraan elk lid kan deelnemen. In de vakantie wordt er ook een sportkamp georganiseerd voor iedereen die onze sport eens wil proberen. Ook niet-sportieve groepsactiviteiten staan wel eens op het programma.

Elk jaar in september zijn er gratis proeflessen voor wie interesse heeft. Je kan nadien aansluiten bij de ini-groepen of de recrea-groepen.