Elke training wordt met een specifiek doel gehouden :

De techniektraining en figuurtraining is bijzonder belangrijk (en zijn de basis om zich voor de vrije routine te kunnen kwalificeren). Regelmatig worden evaluaties gehouden door de trainsters en onze juryleden. Het is de bedoeling om niet enkel punten te geven op deze evaluaties, maar vooral feedback zodat de zwemsters weten aan welke delen ze nog moeten werken om tot betere resultaten te komen.

De droogtraining is belangrijk om de figuren goed te kunnen uitvoeren. Hier worden lenigheid, vormspanning en lichaamsbeheersing aangescherpt. Heel wat artistiek zwemmers scoren hier ondermaats. Een of twee trainingen per week is in feite te weinig om voldoende vooruitgang te maken. Vraag eventueel aan de droogtrainsters een schema om bepaalde oefeningen thuis te kunnen doen. Anderzijds kunnen meisjes die turnen of dansen, deze training af en toe overslaan. Zonder een minimum aan lenigheid en vormspanning kunnen de figuren niet goed worden uitgevoerd.

De conditietraining is eveneens belangrijk. Voor de figuren, maar zeker ook om de routine tot een goed eind te kunnen brengen, is een goede basisconditie een belangrijke vereiste. Ook hier geldt dat wie buiten het  artistiek zwemmen nog zwemt of andere conditionele sporten beoefent, wat minder vaak kan komen trainen. 

Voor de routinetraining is het belangrijk dat de formaties zo voltallig mogelijk zijn. Het missen van een routinetraining betekent niet enkel dat je zelf achterstand oploopt om de routine goed te kunnen zwemmen, het betekent ook dat je je team in de steek laat, omdat zij dan evenmin een volwaardige training kunnen houden. Stel : men heeft tien trainingen en van de acht zwemsters ontbreekt er telkens 1 zwemster, dan is de gemiddelde aanwezigheidsgraad meer dan 90%, en toch kan men maar 20% van de trainingen met een volledig team oefenen.

Voor de recreatie is geen aparte figuurtraining voorzien, en zijn de droog- en conditietraining facultatief, maar aangeraden. Wanneer met een bepaalde groep naar een wedstrijd wordt gewerkt, kan het wel van belang zijn dat droog- en conditietrainingen wat meer worden ingelast.

Voor meer info over welke groep wanneer traint, zie zwemuren.

Trainingen Synchro Leuven Aquatics